Strategii şi vulnerabilităţi

După anunţarea rezultatelor de la prezidenţiale, ambele tabere au rămas năucite: una nu se aştepta să piardă, iar cealaltă nu se aştepta să câştige! Astfel că prima nu pare a fi capabilă să continue guvernarea, iar cea de-a doua nu e în stare să şi-o asume! Totuşi,  dincolo de emoţiile momentului, trebuie să fie clar că alegerile din luna aceasta au fost pentru postul de preşedinte, nu pentru Parlament. În principiu, nu s-a schimbat mare lucru faţă de ce-a fost înainte. Ba chiar s-ar putea ca situaţia să fie mai bună. Mai ales dacă în locul preşedintelui jucător, care ne-a mâncat viaţa (şi banii) timp de zece ani, vine un preşedinte obiectiv, stăpân pe sine (cum ar trebui să fie un neamţ), iar nu unul jucat! În felul acesta, pesediştii ar putea să fie mai puţin tulburaţi!

Dar să ne întoarcem la problema alegerilor şi la rezultatul acestora. Sigur, în procesul electoral abia încheiat au existat strategii şi vulnerabilităţi mai bine sau mai puţin bine transpuse în practică ori speculate. S-a văzut clar că strategiile n-au fost tocmai corecte, că s-au bazat pe dezvăluiri şi atacuri, pe lovituri de forţă şi mai deloc pe proiecte. Cât priveşte vulnerabilităţile, aici Iohannis, cu toate că s-a comportat ca  un picat din lună la dezbaterile televizate, a avut avantajul de a fi venit mai recent în prim-plan şi de a fi fost tratat mai curând ca individ decât ca exponent al taberei acelisto-băsiste. Tocmai de aceea nici povestea cu traficul de copii, nici cele şase case, nici posibila incompatibilitate, dar nici faptul că avea în stafful său anumite persoane dezagreabile ori că a fost susţinut (pieziş!) de preşedintele jucător n-au provocat revelaţii negative aşa de puternice. În schimb, Ponta avea în cârcă povestea mai veche, sedimentată dar uşor de reactivat, a plagiatului (nedovedit, ba chiar infirmat, dar obsesiv evocat), ca şi basna prezidenţială a „ofiţerului acoperit”. Mai avea problemele guvernării. Şi, peste toate, fiind preşedinte de partid, iar partidul său (ca şi celelalte, de altfel) fiind format nu numai din îngeri, el a preluat, în mai mare măsură decât oponentul său, şi vulnerabilităţile taberei sale. Iar DNA-ul, la comandă sau din proprie iniţiativă, a avut grijă să vulnerabilizeze şi mai mult tabăra sa, prin finalizarea câtorva dosare ţinute la macerat şi lăsate să explodeze fix la momentul potrivit.

Mi-a revenit viu în minte, în ultimele luni, povestea din romanul „Răscoala” a călăreţilor pe cai albi, care străbăteau fantomatic satele (dar mai ales minţile), vestindu-le ţăranilor porunca lui Vodă de a împărţi  pământurile boiereşti. Născocită nu se ştie unde ori de către cine şi purtată din gură-n gură, povestea dilua frica, mişca din loc nehotărârea, îmblânzea ezitările şi, mai ales, coagula voinţele. Nimeni n-a văzut aievea călăreţii aceia, dar povestea se rostogolea de la o colectivitate sătească la alta… Ei bine, în campania electorală din această toamnă, povestea cailor albi a fost înlocuită cu alta: a stafiei comunismului.

Am zăbovit, în ultima perioadă, mai mult ca de obicei, pe facebook. Cei mai mulţi de aici sunt tineri, iar tinerii cred mai uşor în poveşti. Şi la fel ca ei,  reprezentanţii păturii medii (inclusiv culturale). Pregătită, în mod sigur, în anumite laboratoare şi pusă în practică de o echipă foarte bine organizată de comunicare online, povestea stafiei comunismului sau a ciumei roşii, tradusă în lozinci însoţite de imagini, a prins şi s-a răspândit, circulând de la tinerii din ţară la cei din diaspora şi înapoi. A fost un fenomen, în punctul său de pornire, indus. O manipulare enormă, care a contat pe capacitatea de automanipulare a multor tineri. I s-a adăugat proasta organizare a votului din străinătate, problemă reală, dar nu aşa de limpede cum a părut la prima vedere. Pentru că şi aici strategia susţinătorilor lui Iohannis, cinici şi fără scrupule, a lucrat mai bine decât cealaltă. Au existat grupuri transportate din ţară în zona secţiilor aglomerate. Aceste grupuri aveau steaguri şi pancarte pregătite dinainte, ele au aglomerat dis-de dimineaţă secţiile de votare, au provocat confuzie şi au făcut agitaţie. Situaţia a agitat facebook-ul şi a scos, în ţară, tineri în stradă. Dar totul a fost organizat. Tocmai de aceea, la Paris, Elena Udrea se afla la secţia de vot de la Ambasadă cu o pancartă anti-Ponta agăţată de gât!

Dar cum a putut să aprindă spiritele această gogoriţă (pentru că gogoriţă e!) a stafiei comunismului, care ar bântui, în anul de graţie 2014, nu bătrâna Europă, ca la Marx, ci doar biata  noastră ţărişoară? Aici sunt multe explicaţii, iar una este legată de vulnerabilitatea tinerilor noştri, manevraţi de propaganda perfidă care le speculează nemulţumirea îndreptăţită faţă de ceea ce (nu) le oferă cei care conduc destinele ţării. Dar mai există o problemă, şi, oricât de delicată ar fi, ea trebuie numită: prezenţa lui Ion Iliescu, de ani şi ani, în fruntea PSD, ca preşedinte de onoare! Acest lucru trebuie discutat mai în detaliu (ca şi victimizarea lui Adrian Năstase, ori a lui Dan Voiculescu). Poate că prezenţa fostului preşedinte, cu experienţa şi diplomaţia sa, a coagulat partidul. Privind, însă, dinafară, el rămâne emblema comunismului, pe care i-a agăţat-o, ca pe o tinichea, de gât, şi lui Victor Ponta. Şi ar trebui să aibă tactul de a se retrage singur.

Dincolo de toate, rezultatul este cel care este. Nu ştiu cât de periculoasă o fi stafia comunismului, dar, prin ceea ce s-a întâmplat, s-ar putea să ne bântuie, în continuare, stafia lui Băsescu! În acest sens, mă văd silit să repet ce am spus cu prilejul altor alegeri, iar derularea ulterioară a faptelor mi-a dat dreptate. Alegătorul român se comportă adesea ca un copil care şutează mingea-ntr-un gard, deşi ştia dinainte că are cuie! După care începe să se smiorcăie, cu degetu-n gură…

[ http://www.cronica-gaesti.ro ]

stafie cai albi

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s