Marienutza Shmekera, strungăriţa limbii

dex---dictionarul-explicativ-al-limbii-romane-editia-a-ii-a_1_produsNimic nu-i supără mai rău pe agramaţi, făcându-i să sară la gât, decât faptul că le arăţi greşelile! Ofuscaţi de faptul că, într-un articol pe tema strângerii câinilor fără stăpân din Găeşti, m-am referit la un text al lor, arătându-le că au întrebuinţat total nepotrivit cuvântul „grotesc” într-un context unde ar fi fost mai nimerit să utilizeze „îngrozitor” sau „terifiant”, membrii colectivului redacţional al „Cronicii de Găeşti” au postat imediat pe site (şi probabil că vor reproduce şi în fiţuica lor imundă) un pamflet la adresa mea.

Colectivul redacţional, vorba vine! Pentru că mi-e greu să mi-i imaginez pe toţi cei declaraţi membri ai acestuia (Mariana Ionescu, Diana Scarlat, Alexandru Bărbulescu, Andreea Duţă, Matei Mihai, Coman Andrei Alin, Ana Lăcrămioara Codrescu şi Pană Iulian George) strânşi în jurul unei mese şi contribuind fiecare cu câte un rând la conturarea unui portret al lui Tudor Cristea (în acte, Dorel). Cu atât mai mult cu cât aceşti opt, Doamne, şi toţi opt nu reuşesc să afle din dicţionarele literare naţionale decât că Tudor Cristea este poet, aducându-şi preţiosul obol colectiv prin sintagma insidioasă „al oraşului”. În realitate, în spatele formulei „colectivul redacţional” se ascunde, din laşitate, evitând să-şi asume insanităţile şi inepţiile din text, redactorul-şef Mariana Ionescu, care-şi mai zice şi Marienutza Shmekera.

Las, însă, la o parte mizeriile acelea, pentru că ele sunt ceva curent în stilul respectivei publicaţii, declarată independentă, dar finanţată la negru, şi mă refer aici la problema limbii. Şi, pornind de la problema limbii, voi încerca să ajung la alta, mai generală, de credibilitate şi chiar de moralitate. Marienutza Shmekera e un caz, dar tipul pe care-l încarnează e de găsit în acţiune şi prin alte publicaţii; mai ales locale, de grup, de cartier, de stradă, de scară de bloc (cum e cazul „Cronicii de Găeşti”), dar şi reprezentând presa „mare”.

Cazul particular e legat, deci, de cuvântul „grotesc”, pe care toate dicţionarele mai vechi sau de ultimă oră, inclusiv cele de pe internet, îl consideră indicat a denumi situaţii caraghios de comice sau burleşti. Marienutza, care ca pregătire de bază atestată prin singurul act de studii pe care-l posedă  este lăcătuş mecanic sau, cel mult, strungar, crede că vorba respectivă ar însemna „groaznic” (poate unde începe cu aceeaşi literă!): “Animalele sunt atrase în cuști, cu mâncare drept momeală, iar apoi sunt înjunghiate cu furci și rănite grav. Spectacolul grotesc are loc în miezul zilei, spre oroarea spectatorilor fără voie și spre groaza copiilor…”. Doar că „grotescul” nu stârneşte „oroarea”, ci râsul!

Acum, dacă a greşit, a greşit, n-ar fi un capăt de ţară! Dar agramatul nu se lasă niciodată, încercând s-o întoarcă aşa, pe la Ploieşti. Iată cum:  „În legătură cu termenul «grotesc» […] trebuie să precizăm faptul că orice termen dintr-o limbă are atât sens denotativ, cât și sensuri conotative multiple, primind valențe și accepțiuni noi pe măsură ce este folosit în contexte noi. Acest mecanism lingvistic justifică transformarea continuă a unei limbi «vii», iar procesul este accelerat cu precădere în stilul jurnalistic.”

Ce să zic?! Poate mai întâi să observ că în urmă cu patruzeci de ani, pe când îmi era elevă, am încercat în zadar s-o familiarizez pe această pseudojurnalistă care azi se apropie cu paşi mari de vârsta pensionării, cu termenii „denotativ” şi „conotativ”, care ei îi vin întocmai cum îi vine chelului o tichie de mărgăritar. De aceea tind să cred că aici apare, într-adevăr, contribuţia vreunui membru al redacţiei. Doar că ideea susţinută e o prostie mai mare decât Casa Poporului. Marienutza o fi auzit ea că limba evoluează prin greşeli, dar, ca orice lăcătuş mecanic, a scăpat un detaliu: că asta se poate produce prin greşeli generalizate. Cu alte cuvinte, ca să-i explic pe înţelesul ei, ar fi nevoie ca vreo câteva mii de prostălăi jurnalistici să utilizeze greşit un cuvânt timp de vreo jumătate de secol, pentru ca el să capete un nou sens…Dar ca „grotesc” să poată ajunge să însemne „îngrozitor”, ei bine, asta e, cum zicea pe vremuri secretarul general al Partidului, IES-CLUS! Oricâte Marienutze strungăriţe create de el şi-ar aduce nefasta contribuţie! De altminteri, lucrurile sunt mai complicate în aceste schimbări, iar pentru realizarea lor contribuţia  prostiei nude (fie şi colective) e insuficientă! Unele sunt amuzante. Puţină lume ştie, de pildă, că mamiţica binecunoscutului Goe (că tot am rămas eu cu lectura la Caragiale!) are dreptate când susţine că forma corectă a substantivului „marinar” de azi e „marinel”! Am găsit cuvântul cu această formă în corespondenţa lui Alecsandri şi în „Călătorie în Africa”. Şi tot aşa, în paşoptism, era corectă forma „contrasturi”; ceea ce nu înseamnă că e justificabilă azi forma devenită celebră „succesuri”!

Lăsând, însă, gluma la o parte, am putea să ne întrebăm ce credibilitate mai poate avea o jurnalistă (fie şi pretinsă, cum e Marienutza noastră, care a citit la viaţa ei vreo trei cărţi şi jumătate!), când încearcă să ne demonstreze că ar avea dreptate chiar şi contrazisă de grele tomuri academice! Unui asemenea specimen nu-i va fi greu să mintă, să prezinte albul în negru, să calomnieze, să jignească şi chiar să înjure birjăreşte! Arhiva „Cronicii de Găeşti” e o dovadă, iar ca să iau un singur exemplu (dintr-o sută), ar fi să mă refer la încrâncenarea cu care a combătut lucrările de reamenajare a Parcului Central, ale căror rezultate sunt unanim apreciate . Dar, după cum se poate deduce din ce spune chiar în textul la care m-am referit aici, pentru lăcătuşul mecanic ajuns redactor-şef de fiţuică locală, a face presă independentă înseamnă a  minţi, a mistifica, a ataca la ordin oficialitatea, a împroşca pe oricine cu noroi şi a nu-ţi recunoaşte niciodată greşelile!

http://www.cronica-gaesti.ro

strungarita

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s